Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

Η αναπνοή της ενεργοποίησης (energizing breathing – fire breath)

Αυτή είναι μια αναπνοή που χρησιμοποιείται στη yoga και στο taichi. Είναι μια αναπνοή που μας μαθαίνει να χρησιμοποιούμε ολόκληρους τους πνεύμονες μας και όχι μόνο το ένα τρίτο όπως γίνεται με τη ρηχή αναπνοή.

Η Αναπνοή της Ενεργοποίησης αποτελείται από την Διαφραγματική αναπνοή και την Ανάποδη αναπνοή. Με την αναπνοή αυτή ενεργοποιούνται όλα τα όργανα που βρίσκονται στη περιοχή της κοιλιάς, απελευθερώνεται το διάφραγμα και πηγαίνει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο. Αυξάνεται η βασική μας ενέργεια, η ζωτική μας ενέργεια (επινεφρίδια), δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας (Θύμος αδένας). Δυναμώνουν οι πνεύμονες μας.

Τις αναπνοές αυτές μπορούμε να τις κάνουμε ξαπλωμένες η όρθιες. Αν είστε ξαπλωμένες ακουμπήστε τα χέρια σας κάτω από τον αφαλό και νιώστε τη κίνηση της κοιλιάς.

1. Καταρχάς χρειάζεται να κρατάμε το στήθος μας χαλαρό και να κουνάμε με την αναπνοή μας μόνο τη κοιλιά μας. Αυτό στην αρχή μπορεί να μην γίνεται εύκολα αλλά με την εξάσκηση θα τα καταφέρετε.

2. Το επόμενο βήμα είναι με την εισπνοή μας να φουσκώσουμε τη κοιλιά μας (όχι μόνο το στομάχι μας). Κρατάμε ελάχιστα την εισπνοή μας και μετά εκπνέουμε τραβώντας τη κοιλιά μας μέσα, μέσα. Συγχρόνως προσπαθήστε να νιώσετε ότι μαζί με την κοιλιά, τραβάτε απαλά και τη μήτρα, το περίνεο. Κρατάμε ελάχιστα την εκπνοή μας.

3. Κάντε αυτή την αναπνοή εννέα φορές

4. Χαλαρώστε και συνεχίστε με την Ανάποδη αναπνοή.

5. Τώρα στην εισπνοή σας τραβήξτε την κοιλιά σας μέσα χωρίς όμως να σηκωθεί το στήθος. Συγχρόνως νιώστε ένα ελαφρό τράβηγμα στη μήτρα και το περίνεο. Κρατήστε την αναπνοή ελάχιστα.

6. Στην εκπνοή αφήστε τη κοιλιά ελεύθερη. Ελαφρό κράτημα.

7. Κάντε αυτή την αναπνοή εννέα φορές

Στην αρχή θα κάνετε αυτές τις αναπνοές αργά και συνειδητά. Αργότερα μπορεί να γίνονται και γρήγορα.

Για να έχουμε αποτελέσματα οι αναπνοές αυτές πρέπει να γίνονται καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου