Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011


''ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ''
ΤΖΑΚ ΚΕΡΟΥΑΚ

"Έχει θέση;"

"Και βέβαια, έχει θέση για όλο τον κόσμο."

Η πιο όμορφη τσάρκα της ζωής μου ήταν έτοιμη να ξεκινήσει.

Γραμμένο το 1951 και εκδομένο το 1957 το ‘‘Στο δρόμο’’ του Τζακ Κέρουακ είναι ένα βιβλίο ορόσημο για τη λογοτεχνία του 20ου αιώνα. Ολοκληρωμένο μέσα σε μόνο τρεις εβδομάδες πυρετώδους δουλειάς από τον Κέρουακ το βιβλίο γνώρισε άμεση επιτυχία και αναγνωρίστηκε ως το ευαγγέλιο ενός εντελώς νέου και ανατρεπτικού τρόπου σκέψης και ζωής από μια γενιά που ασφυκτιούσε μέσα στο υπερσυντηρητικό και φοβισμένο περιβάλλον της μεταπολεμικής Αμερικής και είχε ήδη αρχίσει να αντιδρά. Βιβλίο – σύμβολο για τη λεγόμενη
Beat Generation, αυτή την παρέα των νεαρών (Allen Ginsberg, William S. Burroughs, Gregory Corso κ.α.), διανοουμένων και μη, που ήθελαν να καταγγείλουν την ασχήμια, το άγχος και την αποπνιχτική ατμόσφαιρα της αμερικανικής ζωής και την «ψευτιά» του αμερικανικού ονείρου και να προβάλλουν την απόλαυση της ελεύθερης και απλής ζωής, της γεμάτης εκπληκτικές εμπειρίες και συγκινήσεις, για όποιον είναι διατεθειμένος να την κυνηγήσει.

Το θέμα του βιβλίου είναι τα ταξίδια δυο φίλων, του Σαλ (Κέρουακ) και του Ντην (Νηλ Κάσαντι), από τη μια άκρη της Αμερικής στην άλλη, καθώς και στο Μεξικό. Ταξίδια γεμάτα περιπέτειες διαφόρων ειδών, γεμάτα γνωριμίες με πρόσωπα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον, γεμάτα εμπειρίες που διαμορφώνουν τον συγγραφέα και πάνω στις οποίες στοχάζεται προσπαθώντας να ανακαλύψει και τον εαυτό του. Ταξίδια μέσω των οποίων δίνεται μια ζωντανή απεικόνιση και γλαφυρή περιγραφή της Αμερικής της δεκαετίας του
’50. Και ακριβώς μέσω αυτής της πιστής απεικόνισης προβάλλει και η κριτική, η καταγγελία και η άρνηση της καταστημένης τάξης πραγμάτων, των παραδοσιακών αξιών και εξουσιών. Ταξίδια χωρίς συγκεκριμένο προορισμό και χωρίς άλλο σκοπό εκτός από τη χαρά του ταξιδιού και την απόλαυση της ζωής «στο δρόμο» κάτω από τους ήχους της τζαζ, της μουσικής που τόσο επηρέασε και τόσο αγαπήθηκε από τους πρωταγωνιστές της γενιάς των beat.

Το «Στο δρόμο» αποτέλεσε σημαντική επιρροή και
έμπνευση για πάρα πολλούς. Από την Beat Generation ως τα κοινωνικά κινήματα και τους hippies της δεκαετίας του ’60, από μουσικούς όπως οι Bob Dylan, Jim Morrison, Tom Waits μέχρι συγγραφείς όπως ο Hunter S. Thompson και σκηνοθέτες όπως ο Jim Jarmusch. Το βιβλίο εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να συναρπάζει με τη δύναμη και την αυθεντικότητά του και αποτελεί μια συμβολική ενσάρκωση κάθε άρνησης του καθωσπρεπισμού και κάθε μορφής καταπίεσης, προβάλλοντας την απλότητα και τη χαρά της ζωής. Μιας ζωής ελεύθερης από κάθε είδους συμβάσεις, μιας ζωής «αλήτικης», μιας ζωής σαν ένα ταξίδι που δεν έχει τέλος και που δε θέλει και να τελειώσει ποτέ….

Ο Τζακ Κέρουακ (1922-1969) θεωρείται από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς και ποιητές του 20ου αιώνα. Έργα του είναι «Η πόλη και η κωμόπολη» (1950), «Οι αλήτες του Ντάρμα» (1958), «Οι υποχθόνιοι» (1958), «Τριστέσσα» (1960) κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου