Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
























21 ΙΟΥΛΙΟΥ
Μονεβασιά

Στην Μονεμβασιά συνυπάρχουν: η μοναδική γεωμορφία του βράχου μαζί με τα ανθρώπινα τεχνικά οχυρωματικά έργα. Έτσι, σαν πλωτό φρούριο, βρέθηκε στην ρότα του θαλάσσιου εμπορίου μεταξύ ανατολής και δύσης.

Τα ονόματα της πολλά σαν τους αφέντες της, Μονεμβάσια, Μονεμβασία, Μαλβάζια, Μαλβαζούϊ, Μονεμβασσιά, Μονεμβάσσια, Μικρό Γιβραλτάρ αλλά και Βράχος). Στην αρχαιότητα ονομαζόταν “Άκρα Μίνωα” όπως περιγράφει στα Λακωνικά ο Παυσανίας και ήταν ενωμένη σε μεγάλο μήκος με την ξηρά. Βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχαία Επίδαυρο Λιμηράς, χαλάσματα της οποίας σώζονται ως σήμερα.

Το 375μ.χ. αποκόπηκε από την Λακωνία, μετά από έναν τρομερό σεισμό, και πήρε τη μορφή που βλέπουμε σήμερα, όπως ακριβώς συνέβη και με την Ελαφόνησο νοτιότερα. Κατά τον μεσαίωνα κατοικήθηκε, οχυρώθηκε και γνώρισε μεγάλη ακμή.

Περιτριγυρισμένη από ορμητήρια πειρατών και κουρσάρων η Μονεμβασιά δεν θα επιβίωνε χωρίς τον βράχο.

Σήμερα στον βράχο συνυπάρχουν δύο κόσμοι:

Η, με ανθρώπων έργα, περιτοιχισμένη “κάτω πόλη”. Είναι κτισμένη δίπλα στην θάλασσα, στην νοτιοανατολική πλευρά του Βράχου, με άριστα συντηρημένα και αναπαλαιωμένα κτίσματα από μια μοναδική ελληνική αρχιτεκτονική με άρωμα Αιγαίου και πέτρας. Πλημμυρισμένη με τη βουή της θάλασσας και των πολλών ανθρώπων το αρμένισμα.

Η “Άνω Πόλη”. Είναι κτισμένη στην πάνω πλευρά του βράχου, με θέα, από ψηλά, το Μυρτώο πέλαγος. Αποτελεί απόρθητο φυσικό οχυρό, με αρκετά χαλάσματα αλλά και ελάχιστα κτίσματα να διασώζονται ως σήμερα. Το ανέβασμα γίνεται περπατώντας μέσα από την πολύβουη “κάτω πόλη”. Φτάνοντας πάνω ακούς τον δυνατό αέρα του Μυρτώου που σε αναγκάζει να κοιτάς προς το Νότο, προς τον κάβο Μαλιά και νιώθεις ότι τίθεσαι φρουρός του βράχου ατενίζοντας τον ορίζοντα, για Πειρατές, σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Στα Βόρεια του Βράχου βρίσκεται η παλιά Μονεμβασιά καθώς και το μοναδικό φιόρδ, στην Ελλάδα, αυτό του Γέρακα (Ιέρακας). Στα Νότια βρίσκεται ο Κάβο Μαλιάς (Άκρα Μαλέα), τα Κύθηρα και η Ελαφόνησος. Στα Ανατολικά απλώνεται το Μυρτώο πέλαγος ως την Μήλο και την Κίμωλο. Τέλος στα Δυτικά ο Πάρνωνας ορθώνει το ανάστημά του.

Στην Μονεμβασσιά γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος και ο τάφος του βρίσκεται, έξω από τα τείχη, στο κοιμητήριο του Βράχου.

Στα νεότερα χρόνια, δημιουργήθηκε ο οικισμός “Γέφυρα”, ο οποίος πήρε το όνομά του από τη γέφυρα που υπήρχε και συνέδεε το Βράχο με την υπόλοιπη Πελοπόννησο, η οποία, λιθόκτιστη πια, έχει αντικαταστήσει την παλαιότερη εκεί οχύρωση με ξύλινο καταπέλτη-γέφυρα

Διακοπές

Τη Μονεμβασιά συνθέτουν ο οικισμός “Γέφυρα” και το “Κάστρο”.

Γέφυρα

Ο οικισμός της βρίσκεται απέναντι από τον Βράχο και σε απόσταση μόλις 10 λεπτών της ώρας με τα πόδια από την κεντρική πύλη του κάστρου. Εκεί υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια. Επίσης, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό, υπάρχουν δύο κάμπινγκ και πολλά ακόμη καταλύματα.

Ακόμη στον οικισμό της Γέφυρας θα βρείτε τράπεζες, ταχυδρομείο, ενοικιαζόμενα μηχανάκια & μοτοσικλέτες, super markets, παντοπωλεία, κάβα, internet café, φούρνους καθώς και πολλά εστιατόρια, καφετέριες, disco, φαρμακεία και αρκετά παρασκευαστήρια του παραδοσιακού Μονεμβασσιώτικου αμυγδαλωτού. Τέλος υπάρχει αγροτικό ιατρείο ενώ το κοντινότερο Νοσοκομείο είναι στους Μολάους.

Από την Γέφυρα για το Κάστρο και αντίστροφα εκτελεί δρομολόγιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοτικό λεωφορείο.

Κάστρο

Το “Κάστρο” χωρίζεται στην “Κάτω” και στην “Άνω” πόλη.

Κάτω Πόλη

Εκεί υπάρχει πληθώρα ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, εστιατόρια, café και καταστήματα με είδη δώρων και λαϊκής τέχνης. Η περιήγηση στα σοκάκια γίνεται αποκλειστικά με τα πόδια καθώς τα κλιμακωτά σοκάκια καθιστούν αδύνατη την κυκλοφορία οχημάτων εντός του κάστρου.

Η Μονεμβάσια είναι ένα ζωντανό μνημείο, κάθε γωνιά της υπέροχη. Δείτε την οικία του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, κατεβείτε από το Πορτέλο στη θάλασσα κάτω από τα τείχη. Στην πλατεία της Μονεμβασιάς σας περιμένει το κανόνι ανάμεσα στο Μουσείο και τον Ι.Ν. Ελκόμενου Χριστού ενώ μην παραλείψετε να περπετήσετε ως τον Ι.Ν. Παναγίας Χρυσαφίτισσας.

Άνω Πόλη

Βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ. από την θάλασσα προσφέροντας μαγευτική θέα. Η ανάβαση γίνεται με τα πόδια από την “Κάτω Πόλη”. Θα συναντήσετε αρκετά χαλάσματα και ελάχιστα κτίσματα, όπως την πυριτιδαποθήκη και την Αγία Σοφία (μικρογραφία της ομώνυμης εκκλησιάς στην Κωνσταντινούπολη), η οποία διατηρείται σε άριστη κατάσταση ως τις μέρες μας.

Οίνος

Δοκιμάστε τα υπέροχα τοπικά κρασιά της Μονεμβασιάς.

Ο περίφημος οίνος ‘Μαλβάζια’ δεν καλλιεργείτε σήμερα στην Μονεμβασιά (Μαλβάζια) αλλά στις Κυκλάδες την Κρήτη την νότια Ιταλία και αλλού. Τα κρασιά παραγωγής Μονεμβασιάς είναι εξαίρετα και η επίσκεψη σας εκεί σας δίνει την δυνατότητα να τα γνωρίσετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου