Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ

Ελαφόνησος

Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου με έκταση 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απόσταση μόνο 570 μέτρα από την απέναντι Πελοποννησιακή ακτή της Πούντας που μαζί με άλλα 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στην Λακωνία αποτελούν την Κοινότητα Ελαφονήσου.

Το σημερινό της όνομα η Ελαφόνησος το αντλεί, σύμφωνα με έρευνα των Κρούπη Ηλία & Σταμούλη Ιακώβου από το πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα καθώς όπως αναφέρεται και από τον Παυσανία πολλά ήταν τα αρχαία ιερά της Θεάς Αρτεμης στην περιοχή, και πιο συγκεκριμένα λόγο της ύπαρξης πλήθους ελαφιών κόκκινου χρώματος (CERVI). Σύμφωνα και με Βενετσιάνικους χάρτες του 15ου αιώνα η Ελαφόνησος αποτυπώνετε ως CERVI "τσέρβι" και τα Κύθηρα ως CERIGO "τσερίγκο" (όνομα που οι ντόπιοι χρησιμοποιούν ως και σήμερα για τα Κύθηρα (Τσιρίγο), κάτι που δεν έγινε και με το όνομα "Τσέρβι" για την Ελαφόνησο καθώς δεν κατοικούταν τότε). Τέλος το απέναντι χωριό Βιγκλάφια μαρτυρά με το όνομα του την αλήθεια αυτή (ΒΙΓΚΛΑ - ΕΛΑΦΙΑ) καθώς από κει, απλώνεται μπροστά μας πεντακάθαρα όλος ο κάμπος ως την Ελαφόνησο μαζί με την λιμνοθάλασσα Στρογγύλη. Ως φυσικό παρατηρητήριο λοιπόν των κόκκινων μικρόσωμων αυτών Ελαφιών δεν θα μπορούσε παρά να αποδοθεί αυτό το τοπωνύμιο. Η άποψη αυτή ενισχύεται σημαντικά παρατηρώντας το άγαλμα της Θεάς Αρτεμης στο μουσείο του Λούβρου (προερχόμενο από την Λακωνία) όπου κρατά στο ένα χέρι τα βέλη της και στο άλλο ένα μικρόσωμο τέτοιο ελάφι.

Η Ελαφόνησος ανήκει στον Νομό Λακωνίας, στα 3,7 ναυτικά μίλια ανατολικά της βρίσκεται η Νεάπολη, έδρα του Δήμου Βοιών που μαζί με τα υπόλοιπα χωριά στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, την Ακρα Μαλέα, αποτελούν τα Βάτικα. Στα 4,5 ναυτικά μίλια από το Ακρωτήρι του Φράγκου, νότια, βρίσκονται τα Κύθηρα (Τσιρίγο)

Ο πληθυσμός του νησιού είναι μερικές εκατοντάδες κάτοικοι τον χειμώνα οι οποίοι το καλοκαίρι σχεδόν διπλασιάζονται. Επίσης το νησί είναι πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών με κορύφωση τους μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, όπου οι διανυχτερεύσεις ξεπερνούν τις 5.000 και οι διελεύσεις αυτοκινήτων καθημερινά φθάνουν και ξεπερνούν τις 1.600.

Διακοπές

Για τις διακοπές σας στην Ελαφόνησο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στο νησί λειτουργεί Αγροτικό Ιατρείο. Στην Νεάπολη Βοιών υπάρχει Κέντρο Υγείας και το κοντινότερο Νοσοκομείο βρίσκεται στους Μολάους ενώ το επόμενο στην Σπάρτη. Στο νησί υπάρχει φαρμακείο και πλυντήριο-στεγνωτήριο αλλά δεν υπάρχει ATM τράπεζας ούτε γραφείο Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ούτε Ταχυδρομείο, αλλά μπορείτε να τα βρείτε στην Νεάπολη. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργούν αρκετά εστιατόρια και καταστήματα γρήγορης εστίασης στο χωριό της Ελαφονήσου αλλά και σε κάποιες από τις παραλίες. Στο χωριό θα βρείτε ένα internet cafe, φούρνους, super market και mini market. Υπάρχουν επίσης καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με τραπεζοκαθίσματα σε όλο το μήκος του αλιευτικού λιμανιού. Τέλος στο χωριό θα βρείτε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, παραδοσιακά γλυκά, είδη χειροτεχνίας αλλά και με είδη δώρων και αναμνηστικά.

Η θαλάσσια περιοχή στο Παυλοπέτρι και στο Χαμόκελο είναι ιδανική για wind surfing και kite surfing. Επίσης η Ελαφόνησος είναι παράδεισος για ψάρεμα καθώς στα νερά της υπάρχει ολόκληρος ο θαλάσσιος κόσμος του Αιγαίου σε αφθονία.

Παραλίες

Η Ελαφόνησος διαθέτει πολλές παραλίες με αμμουδιές. Γνωστότερη όλων, το δίδυμο Φράγκος - Σαρακίνικο (Σίμος) στην Νότια πλευρά του νησιού, αλλά και μία μοναδική στο νησί με βότσαλο που καλά κρυμμένη πίσω από την νησίδα το Αγλύφτη στα Δυτικά του νησιού.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου