Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΑΜΟΡΓΟΣ












Αμοργός… το απέραντο γαλάζιο

Η Αμοργός ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια. Το μπλε κοβαλτίου της θάλασσάς της και η άγρια ομορφιά της σε καθηλώνει. Είναι ακόμη παρθένα, για τα δεδομένα των κοσμοπολίτικων Κυκλάδων. Ευτυχώς, το νησί προστατεύεται από την απόσταση. Τα 136 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά το… σώζουν από τους θορυβώδεις επισκέπτες. Είναι κοντά μόνο για τους πλούσιους σε χρόνο και τους νέους. Τους νέους στην καρδιά και στο μυαλό, τους νέους στα χρόνια.

Η Χώρα της Αμοργού, εμβληματική στην κορυφή του λόφου, η ψηλότερη και από τις πιο όμορφες του Αιγαίου, καλοδιατηρημένη με τα ασβεστωμένα σπίτια της γύρω από το βενετσιάνικο κάστρο. Χτισμένη στο κέντρο του νησιού στη ΝΑ πλευρά του όρους Προφήτης Ηλίας, ανάμεσα σε μικρούς λόφους, για το φόβο των πειρατών, είναι αθέατη από τη θάλασσα. Εκκλησιές και βουκαμβίλιες, πλακόστρωτα στενά και καμάρες, οδηγούν στη Λότζα και στο Κάστρο. Μπαράκια με φοβερή θέα και θεσπέσια πρωινά με συνοδεία κλασσικής μουσικής ή new age, σε κάνουν να μη θες να ξεκολλήσεις, να πας για μπάνιο. Ο χρόνος ακινητοποιείται από το τοπίο και το φως. Μόνο ένα αεράκι επιβεβαιώνει την κίνηση του κόσμου ή η... ζαριά κάποιου ταβλαδόρου.

Η Αιγιάλη με 430 κατοίκους, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Αμοργού με τρία όμορφα χωριά τριγύρω της. Τα Θολάρια, τη Λαγκάδα και τον Όρμο που είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στον κόλπο. Ο Όρμος είναι χτισμένος δίπλα στη θάλασσα και διαθέτει την καλύτερη παραλία του νησιού. Τα Θολάρια είναι κοντά στη Βίγλα, την αρχαία Αιγιάλη, 3,5 χιλιόμετρα από τον Όρμο, με ωραία σπίτια, πλακόστρωτα, καμάρες. Κάτοικοι χαμογελαστοί και φιλόξενοι. Στα ερείπια της αρχαίας Αιγιάλης έχουν βρεθεί σημαντικά οικοδομικά λείψανα και επιγραφές χαραγμένες σε βράχους, όμως δεν έχει γίνει συστηματική ανασκαφή. Στην περιοχή υπάρχουν ερείπια πύργων και από τους ελληνιστικούς χρόνους.

Η Αμοργός έχει κάτι από τα seventies. Πολύχρωμη νεολαία, ιδιαίτερος κόσμος, χαμηλοί τόνοι, γλυκά χαμόγελα, καλό φαγητό, κι όλα αυτά χωρίς το συνωστισμό άλλων νησιών. Το αντιλαμβάνεσαι στα μπαράκια, το ζεις στα εστιατόρια. Ακόμη και στις μικρές παραλίες που είναι σφηνωμένες ανάμεσα στα βράχια υπάρχει χώρος για όλους, γιατί οι άνθρωποι που πάνε στην Αμοργό είναι ευγενικοί και άνετοι. Εκεί στην Αμοργό χωράνε όλοι οι μύστες του απέραντου γαλάζιου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου