Κυριακή 3 Ιουλίου 2011


3 ΙΟΥΝΙΟΥ
Πώς μπορείς να γίνεις ευτυχισμένη; Είναι απλό

Κάποιοι άνθρωποι δεν ήταν τυχεροί ώστε να έχουν ευτυχισμένα παιδικά χρόνια ή έχουν από μικρή ηλικία την προδιάθεση να βλέπουν τους εαυτούς τους μέσα από ένα σκοτεινό, αρνητικό πρίσμα.

α. Πρέπει όμως να ξέρεις, πως είναι δύσκολο να είναι κάποιος ευτυχισμένος αν δεν αγαπά πρώτα από όλα τον ίδιο του τον εαυτό. Πώς όμως μπορεί κανείς να μάθει να αγαπά τον εαυτό του, όταν επιμένει τόσα χρόνια να τον αντιπαθεί; Τι είναι αυτό που θα του δώσει την ευτυχία και την ευεξία - ψυχική και σωματική;

ΣΚΕΨΟΥ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ

Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από "αυτο-απέχθεια" υποστηρίζουν πως δεν τους αρέσει τίποτα πάνω τους! Συνήθως όμως εκείνο που τους ενο
χλεί είναι η εξωτερική τους εμφάνιση, μια αποτυχία να μπουν στο πανεπιστήμιο ή ακόμη η αίσθηση πως δεν μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Αντίθετα, το όποιο προσόν έχουν, καταφέρνουν με μεγάλη επιτυχία να το παραβλέπουν!

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούμε την αυτοπεποίθηση και την ικανοποίηση σε λάθος πηγή. Ψάχνουμε αγωνιωδώς να βρούμε εκείνα τα κομμάτια του χαρακτήρα που εμείς θεωρούμε καλύτερα από τους άλλους, για να προσκολληθούμε σε αυτά. Συνήθως αυτά είναι η εμφάνιση, οι τεχνικές μας δεξιότητες, τα μικρά ή μεγάλα μας επιτεύγματα.

Αρκεί μια αποτυχία σε ένα από αυτά τα "δυνατά" χαρτιά του εαυτού μας, για να συνειδητοποιήσουμε πόσο εύθραυστη είναι η αυτοπεποίθηση που στηρίζεται σε αυτούς τους παράγοντες. Η εμφάνιση γρήγορα σβήνει... κι όχι απαραίτητα με τον χρόνο! Δεν είναι καθόλου δύσκολο για κάποιον να πάρει κάποια κιλά ή να παραμελήσει για λίγο τον εαυτό του. Επιπλέον, τα "κατορθώματα" του παρελθόντος χάνουν την ισχύ τους, όσο πιο πίσω πρέπει να ανατρέξουμε για να τα επικαλεστούμε.

Μήπως δεν πρέπει να μπει κάποιος στην διαδικασία της σύγκρισης, προκειμένου να τονώσει την αυτοπεποίθησή του; Είναι καιρός να ξυπνήσει μέσα μας η ουσιαστική πλευρά του χαρακτήρα μας. Αν θες λοιπόν να αγαπήσεις τον εαυτό σου πρέπει να μάθεις να νοιάζεσαι και να προσπαθείς για τους άλλους

Άλλωστε τα αιτία που κάποιος αισθάνεται αυτή την απέχθεια και "ανικανότητα" για τον εαυτό του μπορεί να κρύβονται πίσω από μια απλή ιστορία στο παρελθόν. Μια απερίσκεπτη συμπεριφορά των γονιών του, που μπορεί να τον οδήγησε στο συμπέρασμα πως δεν αξίζει τίποτα!

ΚΑΝΕ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ

Για να δεις πως η εσωτερική ισορροπία και ευτυχία πηγάζει από την σχέση σου με τους γύρω σου, κάνε το εξής απλό πείραμα. Σκέψου το πιο αγαπημένο σου πρόσωπο! Ποιος είναι ο λόγος που αισθάνεσαι αυτήν την τρυφερότητα για εκείνο; 9 στις 10 φορές η αιτία δεν είναι ούτε η εμφάνιση, ούτε οι μικρές ή μεγάλες επιτυχίες σε δουλειά και καριέρα. Εκείνο που παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο είναι ο χαρακτήρας του, ο τρόπος που φέρεται στους άλλους. Είναι το κλειδί για να είναι κάποιος αγαπητός, ακόμη και από τον ίδιο του τον εαυτό.

Όταν λοιπόν συμπεριφέρεσαι στους άλλους με σεβασμό και τους δίνεις την απαραίτητη προσοχή, τότε πολύ γρήγορα θα φτάσεις στην ευτυχία. Μην επικεντρώνεις στα ελαττώματά σου. Όλοι έχουμε ελαττώματα. Όσο περισσότερο νοιάζεσαι για τους άλλους, τόσο πιο εύκολα θα μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ
Η Ψυχολόγος - Σύμβουλος Μελέτης Ιφιγένεια Λαμπροπούλου μας δίνει δέκα απλές συμβουλές για να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία. Την ουσιαστική ευτυχία που πηγάζει από μέσα μας και βγαίνει και στους γύρω μας.

- Κάνε μία λίστα με όλα όσα αγαπάς στον εαυτό σου.

- Αναγνώρισε τα θετικά σημεία σου (εσωτερικά και εξωτερικά) και άρχισε να επαινείς η ίδια τον εαυτό σου.

- Βρες καθημερινούς τρόπους διασκέδασης (γυμναστήριο, περίπατο, σινεμά, διάβασμα…).

- Μάθε νέους τρόπους για να χαλαρώνεις και να αποδεσμευτείς από κάθε ένταση της ημέρας (π.χ. αναπνοές, μουσική, όμορφα λουλούδια στο χώρο σας, αρωματικά κεριά….).

- Κάνε πράγματα για σένα, όχι για τους άλλους, πράγματα που σε ευχαριστούν που σου προσφέρουν ψυχική ανάταση.

- Περιποιήσου τον εαυτό σου. Μην αφήνεσαι στις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται.

- Σκέψου θετικά. Άφησε έξω κάθε μίζερη σκέψη, σκέψου πόσα έχεις και όχι πόσα θα ήθελες αλλά δεν έχεις. Νιώσε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχεις καταφέρει.

- Αναγνώρισε την προσπάθειά σου για καθημερινά πράγματα.

- Επιβράβευσε τον εαυτό σου για το κάθε τι.

- Όλοι έχουμε όμορφα στοιχεία μέσα και έξω μας. Δεν χρειάζεται να περιμένεις τους άλλους να σου τα επισημάνουν ή να σου τα αναγνωρίσουν.

- Θέσε νέους στόχους. Μην κολλάς σε καταστάσεις που δεν έχουν λύση. Μην επιμένεις σε πράγματα που δεν βγαίνουν όπως θα ήθελες. Κάθε εμπόδιο για καλό! Πάμε παρακάτω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου