Κυριακή, 3 Ιουλίου 20113 ΙΟΥΝΙΟΥ

Όταν το “εγώ” εμποδίζει τη συνύπαρξη. Όταν το “εγώ” του άλλου ακυρώνει την ύπαρξή σου.

ΕΓΩΙΣΜΟΣ: Μήπως σκέφτεται μόνο την πάρτη του;

Σου έχει τύχει ποτέ να γνωρίσεις έναν άνθρωπο που σε έφτασε στο σημείο να φωνάζεις μέσα σου “γιατί;”, “δεν με νιώθει καθόλου;”, “δεν τον νοιάζει τίποτα;”. Σου έχει τύχει ποτέ να πέσεις θύμα ενός σκληροπυρηνικού εγωισμού, να βρίσκεις τοίχο απέναντί σου, να έχεις να αντιμετωπίσεις έναν άνθρωπο που το μόνο που τον απασχολεί είναι η πάρτη του;

Εγωισμός σύμφωνα με την ψυχολόγο Χρυσούλα Μαυράκη “είναι το να σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου και να ενδιαφέρεσαι μόνο για το καλό και το συμφέρον το δικό σου αδιαφορώντας για τους άλλους”.

ΜΗΝ ΣΟΥ ΤΥΧΕΙ...

“Δεν είναι κακοί και προβληματικοί άνθρωποι, αλλά ανώριμοι. Είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν μάθει το νόημα της αληθινής ζωής μέσα από την προσφορά και μέσα από τον σεβασμό στους άλλους ανθρώπους. Ο εγωισμός είναι χαρακτηριστικό της ανωριμότητας” τονίζει η κ.Μαυράκη.

Και αναρωτιέσαι, φρικάρεις... μα πως γίνεται να λέει πως με αγαπάει και να φέρεται έτσι; Κι όμως... “Οι εγωιστές είναι με όλους τους ανθρώπους εγωιστές. Και με αυτούς που αγαπάνε” διευκρινίζει η ψυχολόγος. Δεν κάνουν διακρίσεις. Ούτε βάζουν τις προτεραιότητες στις οποίες ελπίζεις ή αν θέλεις θεωρούσες δεδομένες. Η προτεραιότητά τους είναι μία και μόνο. Ο εαυτός τους. Από κει και πέρα το χάος!

ΑΝ ΣΟΥ ΤΥΧΕΙ... ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Προσπαθείς... “Θα πρέπει να του δώσεις να καταλάβει πόσο δυσάρεστο είναι αυτό που κάνει” προτείνει η κ. Μαυράκη “ακόμη και πληρώνοντάς τον με το ίδιο νόμισμα”.

“Πρέπει να του δείξεις ότι αν σκέφτεται μόνο τον εαυτό του γίνεται δυσάρεστος, μη αγαπητός και μη επιθυμητός. Πρέπει να περιφρουρούμε τον εαυτό μας από τέτοιου είδους σχέσεις. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στους εγωιστές να είναι κοντά μας και να ασκούν τον εγωισμό τους. Θα πρέπει να τους κάνουμε στην άκρη για να καταλάβουν ότι δεν βγαίνει πουθενά με αυτό που κάνουν”.

Και δεν βγαίνει. Πραγματικά δεν βγαίνει. Αγύριστα κεφάλια. Το “εγώ” ορθώνεται μπροστά σου και έρχεσαι αντιμέτωπη με το τέλος της λογικής. Αποκλείεται να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος, αποκλείεται να ζητήσει συγνώμη, δεν καταλαβαίνει ότι όλα γίνονται όπως εκείνος θέλει, δεν παίζει να πάρει πρώτος τηλέφωνο μετά από έναν καυγά... Η αυτοκριτική, η προσωπική αξιολόγηση είναι χαρακτηριστικό ώριμων ανθρώπων κι αυτός δεν είναι. Τέλος!

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ Η ΕΓΩΙΣΤΡΙΑ

Αν κοιτάξεις λίγο αντικειμενικά τα πράγματα, τις καταστάσεις και όλα τα υπόλοιπα που συμβαίνουν γύρω σου και σου λένε οι φίλοι σου, αν για κάποιο λόγο υποψιάζεσαι ότι είσαι τελικά, θα πρέπει να ξέρεις ότι ο εγωισμός δεν έχει πλεονεκτήματα κι αυτό δεν το λέω εγώ αλλά η ειδικός. “Καλό κάνει ο εγωισμός μόνο στον εγωιστή γιατί αυτός περνάει καλά, ενώ οι άλλοι περνάνε άθλια”. Σαφές!

Αν υποψιάζεσαι ότι είσαι εγωίστρια, η ψυχολόγος έχει κάτι να σου πει. Για το καλό σου. Ξέρεις, μερικές φορές κατηγορούμε τον απέναντι για εγωισμό και τελικά βλέπουμε ότι εμείς είμαστε τελικά. Η αυτοκριτική μερικές φορές μπορεί να σε οδηγήσει σε συμπεράσματα που δεν περιμένεις. Αρκεί να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου...

“Θα πρέπει να σκεφτείς ότι “αγαπάμε τον εαυτό μας, αλλά όχι μόνο τον εαυτό μας. Αγαπάμε και τους άλλους σαν τον εαυτό μας”. Όταν λέμε να μην είμαστε εγωιστές δεν εννοούμε να μισούμε τον εαυτό μας, να τον ταλαιπωρούμε ή να τον υποβαθμίζουμε και να αγαπάμε τους άλλους. Τον εαυτό μας τον αγαπάμε και τον φροντίζουμε, αλλά δεν αγαπάμε ΜΟΝΟ τον εαυτό μας αδιαφορώντας για το πως νιώθει ο άλλος που είναι κοντά μας”.

Πρέπει να μπαίνουμε στα πατουσάκια του άλλου... Και στην τελική, δεν είναι ωραίο να κάνεις αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν.

Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΕΓΩΙΣΤΗ

“Η απομόνωση, η μοναξιά, η αντιπάθεια. Τον εγωιστή δεν τον θέλει κανένας για παρέα και μένει μόνος και δυστυχισμένος. Κανείς δεν θέλει να είναι με έναν άνθρωπο 'παρτάκια'” σημειώνει η ψυχολόγος κ. Μαυράκη.

Και γιατί άλλωστε; Γιατί να είσαι με έναν άνθρωπο που δεν σε υπολογίζει; Που δεν τον απασχολεί καθόλου αν ταλαιπωρείσαι, πληγώνεσαι, δεν περνάς καλά;

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΟΣ ΕΓΩΙΣΜΟΣ

Όχι. Ο εγωισμός είναι αρνητική λέξη. Δεν έχει τίποτα θετικό μέσα της. Το “εγώ” διατάσει και αποφασίζει για τα πάντα. Είναι φασιστικό.

Θα μου πεις μερικές φορές χρειάζεται. Για να προστατέψεις τον εαυτό σου... Αυτό όμως δεν λέγεται εγωισμός. Ο εγωισμός δεν είναι μορφή άμυνας

“Μορφή άμυνας και προστασίας δεν είναι να είσαι εγωιστής, είναι να μην κάνεις τον εαυτό σου σφουγγαρόπανο για να σκουπίσουν οι άλλοι τα πόδια τους. Δηλαδή το να σέβεσαι τον εαυτο σου, να διεκδικείς το δίκιο σου και τα θέλω σου, αυτό δεν σε κάνει εγωιστή. Ο εγωισμός είναι μορφή ανωριμότητας και ανασφάλειας. Ο εγωιστής θέλει να τοποθετεί τον εαυτό του στο κέντρο του κόσμου γιατί αισθάνεται ανασφαλής. Θέλει να εκεμεταλλεύεται τους πάντες και να κινούνται όλα γύρω του” διευκρινίζει η κ.Μαυράκη.

Όχι. Η αξιοπρέπεια είναι το τρέχον τέλειο άλλοθι του εγωιστή. Κατά τα άλλα καμία σχέση...

ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ;

“Άλλο είμαι αξιοπρεπής κι άλλο είμαι εγωιστής. Στην έκφραση που λέμε “έχω κι εγώ τον εγωισμό μου” εννούμε την αξιοπρέπεια. Άλλο λοιπόν η αξιοπρέπεια, η αυτοεκτίμηση και η αυτοάμυνα που δεν επιτρέπω στους άλλους να με κάνουν ό, τι θέλουν -αυτό πρέπει να το έχουμε γιατί είναι υγιές- και άλλο το σκέφτομαι μόνο τον εαυτό μου και είμαι “παρτάκιας”. Αυτό δεν είναι καλό και το έχουν μονο οι ανώριμοι, οι ανασφαλείς και για αυτό γίνονται εγωκεντρικοί.


Βάζουν τον εαυτό τους στο κέντρο του κόσμου και θέλουν όλοι να τους κάνουν τα χατήρια. Το να μην έχεις αξιοπρέπεια είναι πρόβλημα, ενώ το να μην έχεις εγωισμό είναι καλό. Το να σκέφτεσαι τους άλλους όπως σκέφτεσαι τον εαυτό σου σημείνει ότι είσαι ένας ισορροπημένος και σοφός άνθρωπος. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου ή όταν σκέφτεσαι μόνο τους άλλους”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου