Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Όλα αυτά που μας πιέζουν...

Αυτή, η αόρατη συχνά δύναμη που νιώθουμε ότι μας «σπρώχνει προς τα κάτω» πιέζοντας μας ψυχικά και συναισθηματικά, μπορεί να εξαφανιστεί κάνοντας λίγη δουλειά με τον εαυτό μας.

Διώξτε τη ρουτίνα

Η ρουτίνα είναι καλύτερη φίλη της πίεσης. Όταν στην καθημερινή ζωή μας επαναλαμβάνονται πράγματα που δε μας ικανοποιούν ή δεν μας γεμίζουν, τότε νιώθουμε εγκλωβισμένοι. Εκτεθείτε λοιπόν σε καινούργια πράγματα και εμπειρίες. Μπορεί να είναι κάτι πολύ μικρό, όπως να αλλάξατε στέκι ή να κλείσετε ραντεβού με τον καλό σας σε ένα μέρος που δεν έχετε πάει ποτέ ξανά. Μόλις η συνηθισμένη πορεία σας αλλάξει, η εγκλωβισμένη ενέργεια και η δημιουργικότητα σας θα αναλάβουν δράση, κάνοντάς σας να νιώσετε πολύ πιο ζωντανή.


Ένας τρόπος προσωπικού διαλογισμού
Δεν χρειάζεται να έχει «ΟΜ» . Πρόκειται για λίγη ώρα μέσα στην ημέρα -που όσο πιεσμένη κι αισθάνεστε από προβλήματα και deadlines- τον αφιερώνεται στον εαυτό σας. Βγείτε μια βόλτα, καθίστε ακούγοντας μουσική ή ασχοληθείτε με το αγαπημένο σας χόμπι. Με λίγα λόγια… give peace a chance !


Διαχειριστείτε σωστά τη σχέση σας με τον υπολογιστή.
Ο μεγάλος κίνδυνος με το laptop που συχνά γίνεται προέκταση του εαυτού μας, είναι ότι καμιά φορά καταναλώνει πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο απ΄ότι θα έπρεπε. Βάλτε ένα όριο στον καθημερινό χρόνο που περνάτε στον υπολογιστή (ανεξάρτητα από τη δουλειά) και καθίστε όσο χρειάζεται για να ενημερωθείτε ή να κάνετε αυτό που πρέπει.


Είστε multi-tasker;
Ξανασκεφτείτε το! To είστε πολυπράγμον είναι καλό. Το να βάζετε όμως τον εαυτό σας σε μια διαδικασία να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα είναι λάθος γιατί αυξάνετε τα επίπεδα ψυχολογικής πίεσης. Έρευνες έχουν δείξει, ότι η αρετή του multitasking που είναι τόσο πολύ αναγνωρισμένη στο επαγγελματικό στίβο, έχει τελικά αρνητικά αποτελέσματα. Όταν δηλαδή δεν είστε 80% συγκεντρωμένες σε ένα θέμα οι τίποτα στην ουσία δεν τελειώνει στην ώρα του και ο όγκος δουλειάς διογκώνεται προκαλώντας στρες. Επιπλέον δεν αντλείτε την απαιτούμενη ευχαρίστηση από αυτό που κάνετε.


Επενδύστε στη δημιουργικότητα
Δεν χρειάζεται να είστε καλλιτέχνης αλλά να έχετε φαντασία. Η φαντασία και η δημιουργικότητα σβήνουν την ένταση που δημιουργεί η πίεση. Ξεκινήστε από τα απλά: φτιάξτε ένα δώρο για ένα φίλο από τα χεράκια σας. Μαγειρέψτε ή φτιάξτε μια δική σας απλή συνταγή. Διακοσμήστε το χώρο σας βάζοντας τη δική σας πινελιά.

Tέλος, σκεφτείτε απλά και ψύχραιμα. Η απλότητα είναι ασπιρίνη σε περιόδους πίεσης.

Διαβάστε ακόμα:

Kάντε ειρήνη με τον εαυτό σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου