Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Αντρέα Καμιλλέρι - Η ηλικία της αβεβαιότητας

Ο Αντρέα Καμιλλέρι (ιταλικά: Andrea Calogero Camilleri), γεννημένος στη Σικελία στις 6 Σεπτεμβρίου 1925, είναι Ιταλός συγγραφέας, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τα αστυνομικά διηγήματά του με κεντρικό ήρωα τον αστυνόμο Μονταλμπάνο.


Όταν ο μεγαλύτερος εχθρός γίνεται ο εαυτός σου…

Το αστυνομικό μυθιστόρημα άνθισε πολύ την τελευταία δεκαετία και έχει βρει πολλούς οπαδούς – αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο κοινό. Ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του Νταν Μπράουν, πολλοί συγγραφείς έχουν στραφεί στο συγκεκριμένο είδος και με αρκετά καλά αποτελέσματα και ακόμα μεγαλύτερες πωλήσεις.

Όμως ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο, ο ήρωας του Αντρέα Καμιλλέρι, διαφέρει κατά πολύ από τους συνήθεις χαρακτήρες που αναζητούν το μίτο στο λαβύρινθο των σκοτεινών υποθέσεων. Ένας ήρωας διαφορετικός και μια υπόθεση που πάντοτε συναρπάζει.

Πηγαίνοντας μια βροχερή ημέρα με το αυτοκίνητο στο τμήμα, ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο συναντά μια κοπέλα που έχει πρόβλημα με το αυτοκίνητό της. Την παίρνει μαζί του, μιλάνε, τρώνε παρέα και εκείνη ισχυρίζεται ότι περιμένει το κότερο της θείας της να δέσει στο λιμάνι. Αργότερα ειδοποιούν τον επιθεωρητή να κατέβει στην προβλήτα γιατί το αναμενόμενο κότερο βρήκε μια βάρκα στα ανοιχτά με ένα πτώμα μέσα. Όμως η ιδιοκτήτρια στο άκουσμα ότι η ανιψιά της την περιμένει ταράζεται, γεγονός που κινεί τις υποψίες του επιθεωρητή. Ζητά από τους επιβαίνοντες στο σκάφος να μη φύγουν μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. Και η ανιψιά έχει γίνει άφαντη.

Τις έρευνες θα συνδράμει και μια νεαρή αξιωματικός του λιμενικού, που παρασύρει τον επιθεωρητή σ’ έναν κυκεώνα σκέψεων και συναισθημάτων, ενώ παράλληλα ο Μονταλμπάνο βομβαρδίζεται από τηλεφωνήματα των ανωτέρων του που του ζητούν να ασχοληθεί και με τη γραφειοκρατία, καθώς εκείνος βρίσκει τρόπους κάθε φορά να την αποφεύγει. Όσο προχωράει στην αναζήτηση της ταυτότητας του δολοφόνου, τόσο βυθίζεται σε μια δίνη καταστάσεων, προσώπων και εσωτερικών συγκρούσεων, ενώ περίεργα γεγονότα λαμβάνουν χώρα σ’ ένα σκηνικό που κανείς δεν είναι τόσο αθώος όσο δείχνει.

Το βιβλίο του Αντρέα Καμιλλέρι είναι εξαιρετικό από κάθε άποψη. Συνδυάζει άριστα την αστυνομική πλοκή με το λογοτεχνικό ύφος, την καταβύθιση στα ενδότερα της ανθρώπινης ψυχής με την ανάγκη για επαφή και αμφίδρομο συναισθηματισμό. Με μια υπόθεση που αποτυπώνεται με εξαιρετική μαεστρία, ο συγγραφέας κινεί τους χαρακτήρες με προσεκτικές και μεθοδευμένες κινήσεις, σαν μαριονέτες, επενδύοντας το σκηνικό με ιδιαίτερες και απόλυτα ρεαλιστικές εικόνες. Η γλώσσα είναι απλή, σαν να σου εξιστορεί κάποιος την ίδια στιγμή της ανάγνωσης την εξέλιξη της ιστορίας. Το θετικότερο στοιχείο του κειμένου είναι ακριβώς ο συνδυασμός της αστυνομικής πλοκής με το λογοτεχνικό ύφος, γεγονός που αναδεικνύει το συγγραφικό ταλέντο του Αντρέα Καμιλλέρι.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που βασίζεται περισσότερο στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και δη του κεντρικού ήρωα και λιγότερο στην πολυπλοκότητα του μυστηρίου, κάτι που το καθιστά ιδιαίτερο, ξεχωριστό, ώστε να μην μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.

1 σχόλιο:

  1. Ο Αντρέα Καμιλλέρι είναι σήμερα ο πιο πολυδιαβασμένος Ιταλός συγγραφέας. Άργησε ν’ αφοσιωθεί στο γράψιμο, κι όταν το αποφάσισε, στα εξήντα του, έγινε αμέσως ένα μοναδικό εκδοτικό φαινόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή