Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ο φυλακισμένος της διπλανής πόρτας>> στο θέατρο Ιλίσια

Πώς είναι να ζεις στη θορυβώδη πόλη, να σκας από τον καύσωνα, οι γείτονες να το γλεντάνε όλη νύχτα, να μυρίζεις τα σκουπίδια από τους ξέχειλους κάδους, να απεργούν τα νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να πέφτεις θύμα ληστείας, να σε διώχνουν από τη δουλειά σου, να απογοητεύεσαι από το πολιτικό σύστημα, να καταρρέουν όλα γύρω σου και εσύ να μένεις κλεισμένος στο διαμέρισμά σου σαν φυλακισμένος;

Σε όλα αυτά τα τραγικά ερωτήματα απαντά η "πιο λαμπρή πένα του Μπρόντγουεϊ", ο πολυβραβευμένος Νιλ Σάιμον με μια εξαιρετικά επίκαιρη κωμωδία, τον "Φυλακισμένο της Διπλανής Πόρτας", με την οποία ο Γρηγόρης Βαλτινός, εγκαινιάζει την καινούρια του θεατρική στέγη στο θέατρο "Ιλίσια".

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία-μετάφραση και μουσική επιμέλεια Γρηγόρη Βαλτινού, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα και φωτισμούς Μελίνας Μάσχα.

Με θεατρική παρτενέρ την Κατερίνα Λέχου, με την οποία συνεργάζεται για πρώτη φορά, υπόσχονται άφθονο γέλιο σε μία παράσταση που φέρνει στο προσκήνιο καθημερινά προβλήματα όπως την αλλοπρόσαλλη ζωή στη μεγαλούπολη, τις οικογενειακές σχέσεις, την ερωτική αντιζηλία, την οικονομική ανασφάλεια, τον θυμό και την αγανάκτηση που κατακλύζουν την κοινωνία.

Μαζί τους, θα δούμε επί σκηνής και την Υβόννη Μαλτέζου, τον Κώστα Φλωκατούλα, την Αλεξάνδρα Παντελάκη, την Φωτεινή Ντεμίρη και τον Στάθη Νικολαϊδη.

Το έργο του Νιλ Σάιμον "The Prisoner Of Second Avenue" (στην ελληνική του μεταφορά "Ο Φυλακισμένος της Διπλανής Πόρτας"), ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ το 1971 και παίχτηκε για τρία συνεχόμενα χρόνια, με πρωταγωνιστές τους Πίτερ Φολκ και Λι Γκραντ, σε σκηνοθεσία Μάικ Νίκολς. Στη συνέχεια, έγινε κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστές τους Τζακ Λέμον και Ανν Μπάνκροφτ, σε σενάριο του ίδιου του Σάιμον.

Έκτοτε, παίζεται συχνά σε θεατρικές σκηνές σε όλο τον κόσμο, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ο Κέβιν Σπέϊσι το επέλεξε και το ανέβασε στο Λονδίνο, σε μια παραγωγή του Old Vic, με πρωταγωνιστές τους Τζεφ Γκόλντμπλουμ και Μερσέντες Ρουέλ.

"Μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει, γιατί σήμερα ακριβώς είναι η κατάλληλη εποχή για να αναβιώσει το συγκεκριμένο έργο του Σάιμον: αναφέρεται στην οικονομική κατάρρευση και στην αγωνία που προκαλεί η πόλη στους ανθρώπους, μια πόλη στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης…", έγραφε για την παράσταση ο κριτικός θεάτρου Μάικλ Μπίλινγκτον, της "Γκάρντιαν":

O Νιλ Σάιμον, συγγραφέας των μεγαλύτερων επιτυχιών του Μπρόντγουεϊ, έχει γράψει τριάντα τέσσερα θεατρικά έργα, τα οποία έγιναν όλα κινηματογραφικές ταινίες, σε σενάρια του ίδιου. Έχει τιμηθεί πολλές φορές με βραβεία Τόνι, Έμμυ, Πούλιτζερ, Χρυσές Σφαίρες, ενώ έχει σαρώσει όλα τα κινηματογραφικά και θεατρικά βραβεία (Writers Guild of America Award, Drama Desk Award, Outer Critics Circle Award κ.α)

Ο ίδιος ο Σάιμον, λέει για τη σχέση του με την κωμωδία: "Όταν ήμουν παιδί, σκαρφάλωσα σε μια μάντρα για να δω λαθραία την προβολή μιας ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν. Γέλασα τόσο πολύ, που έπεσα κάτω και άνοιξα το κεφάλι μου. Με πήγαν στον γιατρό, καταματωμένο και σκασμένο στα γέλια! Η άποψη που έχω για την απόλυτη επιτυχία μιας κωμωδίας, είναι ακριβώς αυτή: να κάνω το κοινό να πέσει στο πάτωμα, σπαρταρώντας από τα γέλια τόσο πολύ, που κάνα-δυο να λιποθυμήσουν κιόλας…"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου