Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Capri , ΙΤΑΛΙΑ








Το αστέρι του Κόλπου της Νάπολι


«Εδώ η ζωή δεν είναι πραγματική. Είναι μια όπερα. Εδώ οι άνθρωποι δεν σκέφτονται, τραγουδούν». Επιστρατεύοντας τη λυρική του διάθεση ο Μαξίμ Γκόρκι περιέγραψε τη ζωή στο πιο διάσημο ίσως νησί της Μεσογείου: το Κάπρι. Η ονειρική, εξωπραγματική ατμόσφαιρα του Κάπρι είναι αυτή που γοήτευσε και γοητεύει τους επισκέπτες του νησιού. Το πιο ονομαστό από τα νησιά του Κόλπου της Νάπολι θυμίζει σκηνικό άλλης εποχής: ρωμαϊκές επαύλεις, αγάλματα, λουτρά, εκκλησίες και κτίσματα μεταγενέστερα, κρεμαστές σκάλες που διατρέχουν τις βραχώδεις πλευρές του νησιού και καταλήγουν στη θάλασσα. Με φόντο μια βλάστηση μεσογειακή, οργιώδη και πολύχρωμη.

Τα τελευταία χρόνια το Κάπρι δεν μονοπωλεί όπως άλλοτε το ενδιαφέρον των περιηγητών ούτε των συντακτών των ταξιδιωτικών εντύπων. Τη δεκαετία του 1960 το Κάπρι επελέγη για να γυριστούν ταινίες όπως η «Περιφρόνηση» του Ζαν Λυκ Γκοντάρ και ο «Ανεμοδαρμένος λόφος» του Τζόζεφ Λόουζι και έτσι έγινε κομμάτι της κινηματογραφικής μυθολογίας. Σήμερα αυτή την «ακρότομο και ορεινή νήσο», όπως την περιγράφουν τα παλαιά λεξικά, προτιμούν οι εύποροι Βορειοευρωπαίοι, οι κάποιας ηλικίας ιταλοί λάτρεις του νησιού αλλά και νεαροί τουρίστες που επισκεπτόμενοι τη Νότια Ιταλία αποφασίζουν να αφιερώσουν μία ημέρα στο Κάπρι. Ο λόγος τής συχνά ολιγόωρης διαμονής είναι προφανής: το Κάπρι είναι ομολογουμένως από τα πιο ακριβά μέρη της Ευρώπης.

Για να αποφύγετε τις αστρονομικές τιμές σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών (ξενοδοχεία, εστιατόρια κτλ.) αλλά και τα στίφη των τουριστών, η καλύτερη περίοδος να επισκεφθείτε το Κάπρι είναι οι αρχές του καλοκαιριού ή του φθινοπώρου.

Η πρόσβαση στο νησί είναι εύκολη. Πλοία και καταμαράν αναχωρούν καθημερινώς από το λιμάνι της Νάπολι για το Κάπρι (τηλ. 0039 - 81 - 7612348, 0039 - 81 - 660444, 0039 - 81 - 5515384). Ο έλληνας επισκέπτης που θα φθάσει στο λιμάνι του Κάπρι, στη Marina Grande, πιθανώς να μην εντυπωσιαστεί. Η Marina Grande θυμίζει επίνειο πολλών ελληνικών νησιών, με κτίσματα μέτριας αρχιτεκτονικής και νερά γαλαζοπράσινα μεν αλλά όχι πεντακάθαρα.

Από τη Marina Grande, το τελεφερίκ σάς μεταφέρει στο Κάπρι, στο «χωριό» (το τελεφερίκ εκτελεί τη συγκεκριμένη διαδρομή κάθε 15 λεπτά, από τις 6.30 ως τις 22.00). Οι πιο τολμηροί μπορούν να επιχειρήσουν την ανάβαση με τα πόδια. Ούτως ή άλλως πρέπει να συνηθίσετε στην ιδέα ότι στο Κάπρι θα μετακινείστε αρκετά συχνά με τα πόδια. Στο νησί απαγορεύονται τα ιδιωτικά αυτοκίνητα. Ο Δήμος του Κάπρι διαθέτει μικρά λεωφορεία που εκτελούν συγκεκριμένα δρομολόγια (από τη Marina Grande στον όρμο της Marina Piccola, για παράδειγμα) ενώ υπάρχουν και τα θρυλικά ταξί, καλοσυντηρημένα πολυτελή αυτοκίνητα της δεκαετίας του 1950.

Το κέντρο του Κάπρι είναι η Piazzeta (Πλατεία), η άλλοτε υπαίθρια αγορά του νησιού. Σήμερα τα περισσότερα κτίσματα που βλέπουν στην πλατεία έχουν μετατραπεί σε μπαρ που λειτουργούν σχεδόν σε 24ωρη βάση. Από την πλατεία ξεκινούν οι περισσότεροι δρόμοι του Κάπρι. Δεν είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε χάρτες για την περιήγησή σας στο νησί. Η απουσία τροχοφόρων, σε συνδυασμό με την εκπληκτική και φροντισμένη βλάστηση σάς «ανοίγουν» τους δρόμους του Κάπρι. Τους δρόμους για την εκκλησία της Αγίας Αννας, την έπαυλη Iovis ­ την έπαυλη του Τιβέριου από το άκρο της οποίας ο αυτοκράτορας κατακρήμνιζε τους εχθρούς του ­, την κατοικία του συγγραφέα Κούρτσιο Μαλαπάρτε, εξαιρετικό δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που η αυλή της με τα 400 σκαλιά καταλήγει στη θάλασσα. Οι σκάλες στο Κάπρι είναι ονομαστές, με προεξάρχουσα τη Scala Fenicia, που αποτελούσε άλλοτε τη μοναδική οδό επικοινωνίας του Κάπρι με το Ανακάπρι, τον δεύτερο οικισμό του νησιού.

Για τη διαμονή σας στο Κάπρι μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολυτελή ξενοδοχεία όπως το εξαιρετικό Grand Hotel Quisiana (Via Camerelle 2, τηλ. 0039 - 81 - 8370788), το Α Pazziella (Via Padre R. Giuliani, τηλ. 0039 - 81 - 8370044), το La Pineta (Via Tragara 6, τηλ. 0039 - 81 - 8370644). Δεδομένου ότι την περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης τα ξενοδοχεία στο Κάπρι είναι γεμάτα, είναι προτιμότερο να εξασφαλίσετε τη διαμονή σας μήνες πριν (πετυχαίνοντας ασφαλώς και καλύτερες τιμές) αν επιμένετε να επισκεφθείτε το νησί τη συγκεκριμένη περίοδο.

Το Κάπρι δεν είναι νησί που φημίζεται για τις παραλίες του. Οι πιο ονομαστές είναι οι Marina Piccola, Grotta Fra Felice, Bagno di Tiberio. Βρίσκονται συνήθως σε μικρούς βραχώδεις όρμους και είναι περιορισμένης έκτασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου