Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Το αριστούργημα που δεν φιλοτεχνήθηκε ποτέ

Στο ατελιέ. Ο Lucian Freud πέρασε πάνω από έξι δεκαετίες της ζωής του ζωγραφίζοντας (φωτογραφία αγνώστου χρονολογίας)

Πέθαναν με διαφορά λίγων ημερών στο Λονδίνο , εκείνος στα 88 του χρόνια ,έχοντας ζήσει μια ζωή γεμάτη πάθος και δημιουργία κι εκείνη μόλις στα 27, ανήμπορη (ή ίσως και απρόθυμη) να σηκώσει το βάρος της ίδιας της υπαρξής της, νικημένη από τις εξαρτήσεις.
Εκείνος άφησε κληρονομιά εκατοντάδες έργα ,διαπεραστικά,αποκαλυπτικά πορτρέτα στην πλειονότητα τους.Έμεινε στην ιστορία ως ο κορυφαίος ζωγράφος της γενιάς του , ικανός να βλέπει πίσω από την ανθρώπινη μορφή, μέχρι τα βάθη της ψυχής.Εκείνη κατέθεσε τη δική της κατατρεγμένη από δαίμονες ψυχή σε περίπου 30 λεπτά ποπ μουσικής.Τόσο διαρκεί το άλμπουμ <>>που θεωρείται το αριστούργημα της.
Ο δικός του ιδιωτικός βίος- οι παράφοροι έρωτες ,οι θυελλώδεις σχέσεις ,οι χωρισμοί , οι συγκρούσεις , τα δράματα - απέκτησε διαστάσεις μυθικές και δημοσιοποιήθηκε σε μικρές δόσεις.Κάποιες αφηγήσεις ,σποραδικές αποκαλύψεις, ελάχιστες ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Εκείνη ,πάλι, δεν είχε ιδιωτικό βίο.Ή δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να τον διαφυλάξει -μαζί και την αξιοπρέπεια της - από τα αδίστακτα και αδηφάγα <<λαγωνικά>> της αμφιλεγόμενης ενημέρωσης.Την κατασπάραξαν.
Και οι δύο απεχθάνονταν τις κοινωνικές συμβάσεις,τους κανόνες,τις ασφαλείς επιλογές.Παρότι η επιτυχία τους είναι μετρήσιμη- ποσά ρεκόρ στις δημοπρασίες έργων του, πωλήσεις εκατομμυρίων για τους δίσκους της - και η φήμη τους παγκόσμια ,παρέμειναν στην σκοτεινή πλευρά της τέχνης , εκεί όπου συνήθως γεννιούνται τα μεγαλύτερα αριστουργήματα.
Ο Lucian Freud και η Amy Winehouse ήταν απλώς γνωστοί ,διάβασα κάπου.Αναρωτιέται κανείς τι θα συνέβαινε εάν συμφωνούσαν να περάσουν μαζί δύο με τρείς χιλιάδες ώρες στο ατελιέ του- τόσες χρειάστηκε για να ολοκληρώσει τα πιο δύσκολα έργα του κι εκείνη του έδινε την ευκαιρία να δει και να αποτυπώσει στον καμβά τα αληθινά χρώματα της ψυχής της.Ισως, εκεί που ταξίδεψαν , να της έχει ήδη ζητήσει να του ποζάρει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου