Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ

Ότι και αν συμβαίνει στο σώμα μας, δεν ευθύνεται αποκλειστικά αυτό. Το μυαλό κινεί τα συναισθήματά μας.
Δείτε το πώς και βοηθήστε τη σκέψη σας .

Αίσθημα πείνας: Βρίσκεστε στη δουλειά, κουράζεστε, αγχώνεστε, νευριάζετε, κλπ. Ξαφνικά θέλετε να φάτε κάτι και μάλιστα κάτι τραγανό! Γιατί αυτή η ξαφνική επιθυμία; Σύμφωνα με τους ειδικούς το στρες, συχνά μας οδηγεί να καταναλώσουμε αλμυρές τροφές και ταυτόχρονα κριτσανιστές για να ηρεμήσουμε.

Εναλλακτική: Το άγχος δεν φεύγει εύκολα, πάρτε όμως μερικές ανάσες, αποσυμπιέζοντας το σώμα σας και γράψτε το πρόγραμμα με τις δουλειές σας. Προτιμήστε αντί για πατατάκια, να καταναλώσετε κριτσίνια, ή ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Θλίψη: Όταν ήμαστε στενοχωρημένοι τα επίπεδα σεροτονίνης στον αίμα, ορμόνης που σχετίζεται με την καλή διάθεση, πέφτουν κατακόρυφα. Αυτό μας κάνει ν’αναζητάμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως μπισκότα και γλυκά.

Εναλλακτική: Ανακαλύψτε πως μπορείτε ν’ ανεβάσετε τη διάθεσή σας. Μην αφήνετε το μυαλό σας να κατρακυλά σε άσχημες σκέψεις. Γυρίστε το διακόπτη, βρείτε τα θετικά της ζωής σας (σίγουρα έχετε και από αυτά) και παράλληλα βάλτε στη διατροφή σας ω-3 λιπαρά οξέα ( ψάρια, ξηρούς καρπούς, θαλασσινά, κλπ.) που θεωρούνται ένα από τα πιο ισχυρά αντικαταθλιπτικά. Ένα μικρό κομματάκι σοκολάτας, επίσης μπορεί να βοηθήσει.

Υπογονιμότητα: Μελέτες υποστηρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα στρες, επηρεάζουν τη γονιμότητα σε ένα ζευγάρι. Μικρά καθημερινά γεγονότα όπως το να είστε κολλημένοι στην κίνηση ή να τρέχετε να προλάβετε μια καθημερινότητα που τρέχει μπροστά σας, επιδρούν αρνητικά.

Εναλλακτική: Τα φουντούκια που έτρωγε ο Κώστας Βουτσάς, δεν θα βοηθήσουν εάν δεν αποφασίσετε να ηρεμήσετε και να επιτρέψετε στη χαρά να μπει στη ζωή σας. Ακολουθήστε το στόχο σας, και ζυγίστε τι είναι τελικά σημαντικότερο για τη ζωή σας. Ένα εκνευριστικό αφεντικό ή ένα μωρό;

Κούραση: Ένα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα συμβάλλει στην κούραση και την υπνηλία, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που οι ημέρες είναι μικρότερες και νυχτώνει πιο νωρίς. Όταν υπάρχει φως, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί διαφορετικά, σαν να αρνείται να του τελειώσει η μπαταρία.

Εναλλακτική: Βοηθήστε το μυαλό και το σώμα σας, φροντίζοντας να κοιμάστε και να ξυπνάτε καθημερινά –περίπου- την ίδια ώρα. Μην μουρμουρίζετε συνεχώς ότι είστε κουρασμένοι, γιατί η κούραση δεν θα φύγει ποτέ από πάνω σας, θα κολλήσει σαν εκνευριστικό χνούδι. Στη διατροφή σας, επιλέξτε τροφές με μαγνήσιο (π.χ. όσπρια, δημητριακά, σοκολάτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά). Επίσης βοηθά, στη σωματική αντοχή αλλά και την πνευματική διαύγεια, ένα φλυτζάνι καφέ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου