Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ο γλάρος Ιωνάθαν

"Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον», με την υπέροχη μουσική και τους στίχους του Neil Diamond, η ταινία μας ταξιδεύει στους απέραντους ορίζοντες των δυνατοτήτων μας.

«Το νόημα του Ιωνάθαν εξακολουθεί να βρίσκεται στον ψίθυρο του ανέμου, που άκουσα εκείνα τα χρόνια στα φτερά ενός γλάρου και που έλεγε : ΠΕΤΑΞΕ !
"Πέταξε" σημαίνει αποδεσμεύσου, σπάσε τις προσκολλήσεις, έχε εμπιστοσύνη στη δύναμη του αόρατου.
Να βρούμε εκείνο, που αγαπάμε να κάνουμε περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο και να εξακοντίσουμε τον εαυτό μας προς αυτή την αγάπη με θάρρος, επιμονή και απόλυτη αποφασιστικότητα» Richard Bach

Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον του Richard Bach, διηγείται την ιστορία ενός γλάρου ξεχωριστού. Ο Ιωνάθαν Λίβινγκστον, ο Γλάρος, λατρεύει την περιπέτεια της πτήσης -που για εκείνον αντιπροσωπεύει την ελευθερία και την έκφραση- και μοχθεί να μοιραστεί με τους υπόλοιπους γλάρους τη γνώση και εμπειρία του.

Το Σμήνος, μονόχνοτο και βλοσυρό, αντικρούει τον ενθουσιασμό με περιφρόνηση. Κάθε απόπειρα προσέγγισης, κάθε προσπάθεια πειθούς πως το πέταγμα είναι κάτι παραπάνω από μια βαρετή διαδικασία ανεύρεσης τροφής, είναι εκ των προτέρων καταδικασμένες. Κι έτσι, ο Ιωνάθαν Λίβινγκστον ο Γλάρος -πιστός στις αρχές και στο ένστικτό του- αναχωρεί, απόκληρος πλέον, για το δικό του μεγάλο ταξίδι.

Μια “παιδική” προσέγγιση στην επιθυμία ενός γλάρου, να μάθει κάτι παραπάνω από το “πετάω για να βρω την τροφή μου και να επιβιώσω”. Μια επιθυμία που, όσο ο φιλαράκος μας ο γλάρος μεγαλώνει, γίνεται φαγούρα στα φτερά, ανάγκη απαραίτητη πιότερη και από το οξυγόνο. Η συνάντηση του με τους “Δασκάλους”-γλάρους θα τον υποχρεώσει να ζητήσει περισσότερα, να καταλάβει πως όσα διδάσκεται είναι πράγματα που ήδη ξέρει και κάποιος απλά έπρεπε να του τα θυμίσει.

Κι όταν έρθει η δική του σειρά να διδάξει, θα καταλάβει πως οι έννοιες αυτές – δάσκαλος, μαθητής – εξαφανίζονται και πως η πραγματικότητα είναι ότι όλοι κουβαλάνε και τις δύο ιδιότητες και απλά πρέπει να τους φανερωθεί πότε θα είναι το ένα και πότε το άλλο

Μπορεί να φαίνεται σαν παιδικό παραμύθι αλλά δεν είναι . Μπορεί να μοιάζει με τη βαρετή ζωή ενός γλάρου, αλλά δεν είναι . Είναι ένα από τα πιο διαβασμένα βιβλία όλων των εποχών και όχι άδικα.

Ο Γλάρος Ιωνάθαν είναι το πιο αισιόδοξο βιβλίο που έχω διαβάσει στη ζωή μου. Κανένα άλλο δεν σου ζητάει τόσο ευγενικά να αποβάλεις από τον οργανισμό σου τους φόβους και τις δεσμεύσεις για έναν σκοπό που η κατανόηση του μπορεί να χρειαστεί ολόκληρη τη ζωή σου. Δεν συνάντησα όμως και βιβλίο πιο γενναιόδωρο στην προσφορά του να κοιτάξεις τη ζωή από μια άλλη οπτική, λίγα μέτρα πιο πάνω από το έδαφος, και λίγο πιο πάνω. Μέχρι να φτάσεις στον παράδεισο. Τον παράδεισο του γλάρου Ιωνάθαν,

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνεις όταν δεν σε καταλαβαίνουν οι άλλοι.
    Σε ονομάζουν διάβολο ή σε θεωρούν Θεό.
    Μην πιστεύεις σ΄αυτά ,που σου λένε τα μάτια σου.
    Ότι κι αν σου δείξουν θα είναι περιορισμός
    Να κοιτάζεις με την κατανόηση σου
    Ανακάλυψε αυτό που ήδη γνωρίζεις
    Και θα βρείς τον τρόπο να πετάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή