Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Αντιμετωπίστε τις οικονομικές δυσκολίες

Αυτό το άρθρο απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για το πώς να διαχειριστούν καλύτερα τις συνέπειες που μπορεί να έχουν φέρει οι οικονομικές δυσκολίες στη ζωή τους.

Είναι γεγονός ότι στην εποχή που ζούμε είμαστε όλοι αλληλοσυνδεδεμένοι σε ένα οικονομικό σύστημα. Ο οικονομικός αναβρασμός που επικρατεί φαίνεται να προκαλεί δυσχέρειες στην οικονομική κατάσταση πάρα πολλών ανθρώπων παγκοσμίως, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Πιθανόν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό να έχει επηρεαστεί και η δική σου οικονομική κατάσταση ή των ανθρώπων γύρω σου και γενικά αυτό να δημιουργεί μια αίσθηση ανασφάλειας για ό,τι ως τώρα θεωρούσες δεδομένο.

Πόσο επηρεάζει τη ζωή σου η οικονομική αναταραχή που συμβαίνει; Τι μπορείς εσύ να κάνεις γι’αυτό; Πώς μπορείς να διαχειριστείς αποτελεσματικότερα τα οικονομικά σου ή να βοηθήσεις κάποιον να το κάνει;

Παρακάτω αναφέρω μερικούς από τους τρόπους που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών που προέρχονται από οικονομικές δυσκολίες. Φυσικά, διαβάζοντας αυτό το άρθρο ίσως να σκεφτείς και άλλους, δικούς σου τρόπους κατανόησης και διαχείρισης αυτού του θέματος.

Πόσο ρεαλιστική είναι η καταστροφολογία;

Συνήθως, όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα σε παγκόσμιο, εθνικό ή τοπικό επίπεδο αρκετοί άνθρωποι ή ομάδες ανθρώπων, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, έχουν την τάση να καταστροφολογούν και να προκαταλαμβάνουν το τι θα συμβεί στο μέλλον, βλέποντας συνεχώς μέσα από αρνητική ματιά τα γεγονότα.

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να είναι ‘εύκολο’ να υιοθετεί κανείς αυτόν τον τρόπο σκέψης ή να επηρεάζεται από αυτόν, αφού είναι αρκετά αποδεκτός, ανεκτός και διαδεδομένος γύρω μας. Μπορεί δηλαδή, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, κάποιος να ‘εκπαιδευτεί’ εύκολα σε αυτόν από το περιβάλλον του, εφ’όσον το επιτρέψει. Κάτι τέτοιο δυσκολεύει την επινόηση δημιουργικών και ρεαλιστικών λύσεων για τη δική σου περίπτωση, καθώς, επίσης, μπορεί να σε αποθαρρύνει από το να δράσεις εποικοδομητικά π.χ. ‘σιγά μην αλλάξει η κατάσταση αν κάνω αυτό κι αυτό.’

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες σε ένα πρόβλημα. Όμως, όταν κανείς υιοθετεί μονόπλευρους τρόπους σκέψης (π.χ. καταστροφολογία) βάζει τον εαυτό του σε μια θέση αδράνειας ή ακόμα και πανικού, πράγμα που συνήθως δεν βοηθάει στην πραγματική αντιμετώπιση των δυσκολιών του/της.

Θυμήσου ότι τα συναισθήματα θρέφονται με συναισθήματα όχι με αντικείμενα

Ακούγεται συχνά ότι πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να καλύψουν τις συναισθηματικές τους ή ακόμα και τις πνευματικές τους ανάγκες, κυρίως μέσα από τα υλικά αγαθά. Τα περιττά ψώνια, οι αγορές που δεν αντιστοιχούν στην πραγματική τους οικονομική κατάσταση, η άσκοπη κατανάλωση είναι μερικά παραδείγματα. Όταν, όμως, μετά κανείς βγει από το υπερκαταναλωτικό κλίμα, η αίσθηση του ‘συναισθηματικού κενού’ σύντομα επανέρχεται, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να έχει προστεθεί σε αυτό και το άγχος για το πώς θα καλυφθούν αυτά τα έξοδα.

Πώς άραγε μπορεί να συμβαίνει αυτό; Είναι φανερό πλέον από πληθώρα ερευνών στην ψυχολογία ότι για να ικανοποιηθούν οι ψυχικές και πνευματικές μας ανάγκες είναι απαραίτητα και τα αντίστοιχα συστατικά, δηλαδή συναισθηματική και πνευματική τροφή. Αν αυτά δεν τα έχεις, τότε τα υλικά αγαθά μπορούν να προσφέρουν μόνο μια πρόσκαιρη αίσθηση ικανοποίησης.

Προσπάθησε να αποδεσμευτείς από τα αντικείμενα και δώσε μεγαλύτερη έμφαση στις σχέσεις σου

Είναι φανερό ότι τα υλικά αγαθά βοηθάνε, εμπλουτίζουν, διευκολύνουν ή και ομορφαίνουν τον τρόπο ζωής σου. Για εσένα τι έχει πραγματικά περισσότερο σημασία στη ζωή σου; Πολλοί άνθρωποι συχνά απαντούν σε μια τέτοια ερώτηση με έννοιες όπως η αγάπη, η φιλία, οι σχέσεις, η οικογένεια, το να κάνουν πράγματα που τους γεμίζουν.

Αν αυτά υπάρχουν στη ζωή σου και τα καλλιεργήσεις τότε η ζωή μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερο νόημα και πληρότητα ανεξάρτητα από τις οικονομικές σου συνθήκες ή τα υλικά αγαθά που διαθέτεις. Επίσης, από επιχειρηματική άποψη, έχει βρεθεί ότι αυτοί που νοιάζονται πραγματικά για τους πελάτες και τους εργαζόμενούς τους και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα είναι αυτοί που συνεχίζουν να έχουν επιτυχία στις δύσκολες οικονομικές περιόδους.

Μια ευκαιρία να διδαχθείς

Ας θυμηθούμε ότι στην ιστορία της η ανθρωπότητα έχει περάσει πολύ κρίσιμες περιόδους. Αυτό μπορείς εύκολα να το διαπιστώσεις, αν, για παράδειγμα, διαβάσεις ιστορία ή αν συζητήσεις με έναν ηλικιωμένο άνθρωπο. Ίσως στην εποχή που ζούμε έχουμε τα πιο σύνθετα ζητήματα από ποτέ αλλά, επίσης, περισσότερο από ποτέ έχουμε τα μέσα και τις δυνατότητες να διαχειριστούμε δύσκολες και σύνθετες καταστάσεις.

Τι μπορείς να κάνεις τώρα;

Αν έχεις χάσει τη δουλειά σου, αν μειώνονται οι πελάτες σου ή τα χρήματά σου, ίσως, μπορείς να εστιάσεις περισσότερο στις πιθανές ευκαιρίες που μπορεί να υπάρχουν και στο τι μπορείς να κάνεις τώρα για την κατάσταση.

Το να έχεις την πρόθεση να γίνεις πιο ευέλικτος σε διευκολύνει στο να κάνεις κάτι με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι το έκανες έως τώρα. Αυτό μπορεί να σου ανοίξει νέες προοπτικές και να σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα από περισσότερες πλευρές, ώστε να έχεις περισσότερες επιλογές. Τι μπορείς να μάθεις; Τι μπορείς να προσφέρεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου