Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Σηκώστε λευκή σημαία στην κρίση και στην γκρίνια

Πως θα γίνετε σύμμαχοι και όχι εχθροί με τον σύντροφο σας.

Τι μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι για να αντιμετωπίσει την γκρίνια, το άγχος και τα προβλήματα που φέρνει στη σχέση η οικονομική κρίση; Μια καλή ερώτηση που όλοι έχουμε στο μυαλό μας και όλοι ψάχνουμε τρόπους για να την αντιμετωπίσουμε.
Η Νέλλη Θεοδοσίου (info@theodosiounelly.gr) Ψυχολόγος, Ειδικευμένη στην Κλινική και Παιδαγωγική Ψυχολογία μας δίνει απαντήσεις και λύσεις σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα.
«Η οικονομική κρίση έχει εισχωρήσει σε όλους τους τομείς της ζωής μας, έτσι είναι απόλυτα λογικό το γεγονός ότι έχει επηρεάσει κατά πολύ τόσο τη συναισθηματική, όσο και την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Τα νεύρα είναι τεταμένα, οι αντοχές μειωμένες και πολλές φορές αισθανόμαστε πως δεν έχουμε όρεξη για πολλά πράγματα που πριν μας έδιναν ευχαρίστηση. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να διατηρήσουμε τις ισορροπίες και την ποιότητα στις σχέσεις μας.
Να λοιπόν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε για να διατηρήσουμε τη σχέση μας μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι τα παρακάτω:
-Πρέπει και οι δύο να δίνουν το χώρο και τον χρόνο που ο άλλος χρειάζεται για αποσυμπίεση από τις πιέσεις της καθημερινότητας.
- Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σύντροφος μας αντιμετωπίζει τις ίδιες συνθήκες με εμάς. Είναι απαραίτητο να βάζουμε ο ένας τον εαυτό του στη θέση του άλλου.
- Το σπίτι, η σχέση , πρέπει να λειτουργεί σαν διαφυγή από τις δυσκολίες της πραγματικότητας. Ένα απόγευμα αφιερωμένο στους δυο σας, μακριά από τις άσχημες σκέψεις, θα λειτουργήσει αναζωογονητικά και για τους δύο.
- Πριν ξεκινήσουμε ένα τσακωμό, παρασυρμένοι από τα νεύρα και την πίεση της καθημερινότητας, πρέπει να αναλογιζόμαστε τις όμορφες στιγμές και τα θετικά συναισθήματα που μας δημιουργεί ο σύντροφός μας. Πολλές φορές η σιωπή είναι χρυσός και για εμάς και για τους άλλους.
- Εκφράζουμε όλα τα παράπονα μας με διάλογο και συζήτηση, επιλέγοντας τις σωστές στιγμές. Έτσι, ούτε μαζεύουμε αρνητικά συναισθήματα για τον σύντροφό μας, ούτε ξεκινάμε μία σοβαρή και ίσως έντονη συζήτηση σε στιγμές που ο άλλος δεν έχει την ψυχική δύναμη να την αντέξει.
- Αν η σεξουαλική ζωή μας αντιμετωπίζει προβλήματα, προσπαθούμε ενεργητικά αλλά όχι πιεστικά να την επαναφέρουμε στο προηγούμενο επίπεδό της. Δεν θυμώνουμε με το σύντροφό μας, δεν παίρνουμε προσωπικά την έλλειψη διάθεσης για σεξ και προσπαθούμε να θυμόμαστε ότι αυτή η τόσο δύσκολη φάση της ζωής μας θα περάσει. Όταν αυτό γίνει, πολλά πράγματα θα επανέλθουν από μόνα τους.
- Δεν ξεχνάμε ποτέ να γελάμε παρέα, έστω και για πέντε λεπτά την ημέρα…
Η οικονομική κρίση είναι ένα καλό τεστ για την ποιότητα και την αντοχή της σχέσης μας. Είναι η εποχή που είτε θα μας φέρει πιο κοντά με το σύντροφό μας, είτε θα μας απομακρύνει.
Και εμείς οι δύο θα καταλάβουμε πόσο δοσμένοι και αφοσιωμένοι είμαστε στη σχέση και αν αυτό ισχύει, είναι στο χέρι μας να τη διατηρήσουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου